Sunday, March 8, 2009

Eddie the surfer, youre the man!

Masa makan roti canai pagi ni, terserempak dengan Eddie dari pulau perhentian. Eddie ni tubuhnya agak tough, terus terang nampak sebab pakai sleeveless. Pakai shorts, ray bans, cap, macam clone beach bum aussie sial. Surfer pulak tu. Eddie sorang je kat perhentian yang surf. Perhentian tu ombak bukannya besar sangat, cukup-cukup tinggi lah..
Bergilir-gilir dia berbual ngan aku dan stepdad aku, sekejap loghat kelantan pekat, sekejap english yang slangnya boleh tahan. Terpikir jugak aku, dari kerajaan ajar math science in English, baik hantar budak belajar kat pulau je. Budak-budak kampung kat situ yang ambil inisiatif, memang english bole tabik ah.
Dan terpikir jugak aku, kalau si Eddie ni kat sydney sekarang, memang surfing siang malam ah aku rasa.
Eddie ni kerjanya agak murni. Selain bukak kedai kat pasir panjang tu, dia jugak lifeguard untuk noobs yang terperangkap dalam rip tide yang memang acap kali membawa ajal kepada sesiapa yang malang.
Ada dia cerita, sekali tu, 4 orang dia kena rescue. Lepas orang kedua, dah tak larat. Penat lawan ombak. Aku tak tanya pulak apa jadi kat dua orang tu. fuh.
FYI, kat pulau perhentian takde pun official lifeguard on duty. So tak dapat duit pun. Equipment pun semua Eddie yang beli sendiri. Kerajaan tak interested pun. Kata safety first..
Katanya, kalau kat tempat lain, siap dapat pingat lagi...
Orang yang dia dah save, dah tak terbilang. Alangkah banyaknya pahala, saving someones life.

Yang belajar kat sydney tu, kalau lepas 4 tahun tak reti surf lagi, ok lah bagi mudah; tak reti swimming lagi, tak yah ah weyh...setakat ambik gambar kat tepi Coogee beach.

Berbalik kepada pengajaran math dan sains dlm bahasa inggeris, 2 hari lepas 2000-8000 orang berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara. Kena tear gas. Bayangkan, cikgu-cikgu, ahli akademik, sasterawan, dah orang ramai yang memperjuangkan bahasa melayu dan berdemo secara aman, KENA TEAR GAS.
This country is going to the dogs.

4 comments:

Helmi Razali said...

nombor satu: kah kah kah, kekejaman kau terhadap binatang terserlah dari profil picture ko.

nombor dua: isu english in science and maths ni, tengah kecoh ke kat malaysia??

nombor tiga: sila tanya kat kawan ko, apa jadi kat lagi 2 orang tu. aku curious jugak ni

Yat Gunners said...

aku xsmpai lg kut cogee beach..aha..ko dh enah smpai ke??bile??

Dalila Husni said...

eldie tu org ape jamil?baik gile die buat amal jariah camtu..

ya Allah, tak tahu plak berita pasal tear gas tu..aku dh terputus hubungan internet dekat seminggu lebih dah..

Jamil said...

Helmi:
1st: hehe, the wonders of photoshop..
2nd: kecoh gila woot..sebab budak kampung byk tercicir..
3rd: mati la kot, mi.. dont mess with the waves if you dont know how to..

Yat:
haha xsmpai lagi.. tp ak rasa pantai dpn umah ak ni lg best ar..sebab x crowded, tenang sket..

Dilos:
org melayu ar loss, terharu gak ak weh..
tear gas tuh, sedey gak ar..